Het laatste nieuws

Het monumentale Beelden aan Zee in Scheveningen gaat samenwerken met Eneco. Ze gaan een samenwerking aan voor minimaal 5 jaar en hebben als doel het energieverbruik van het museum terug te dringen.

Het contract over de samenwerking hebben beide partijen in 2014 ondertekend. Voorafgaande daaraan werd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de energievoorziening en hoe deze duurzamer gemaakt kon worden. Het monumentale pand aan de kust van Scheveningen werd 20 jaar geleden ontworpen door architect Wim Quist. Door het ontwerp van Quist is het museum al energiezuinig, want er wordt veel gebruik gemaakt van daglicht. Maar dat kan nog beter, vinden beide partijen. En dit willen ze bewerkstelligen door onder andere het vervangen van bestaande verlichting door zuinige LED lampen.

Meerdere musea in gesprek met Eneco

Marijke Vos van Eneco is enthousiast over de samenwerking: “Eerder dit jaar hebben we een bijeenkomst gehouden met de Duurzaamheidskring Haagse Musea. Steeds meer partijen weten dat Eneco zich bezighoudt met deze nieuwe samenwerkingsvormen. Naar aanleiding hiervan zijn we nu met en aantal culturele instellingen in gesprek over hoe een grotere efficiency in musea en theaters gerealiseerd kan worden. De samenwerking met Beelden aan Zee is hier een duidelijk voorbeeld van”, zo zegt Vos in het persbericht.

In Beelden aan Zee wordt niet alleen de verlichting vervangen, maar er wordt via Eneco HollandseWind ook gebruik gemaakt van stroom uit windmolens. Hierdoor is het gehele elektriciteitsverbruik klimaatneutraal. Erna Staal, zakelijk directeur van Beelden aan Zee, is blij met de verbeteringen: “Het is fantastisch dat Beelden aan Zee deze verduurzamingsslag kan maken.”